A+
A-
Skala szarości
Kontrast

Projekty Unijne

Wdrożenie nowej technologii produkcji prozdrowotnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych

 

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014 – 2020, oś priorytetowa 3 Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach działanie, 3.2 Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R, poddziałanie 3.2.1 Badania na rynek.

Głównym celem projekt pn. „Wdrożenie nowej technologii produkcji prozdrowotnych wyrobów piekarniczo-cukierniczych” polega na wdrożeniu nowej technologii produkcji prowadzącej do wytworzenia znacząco ulepszonych technologicznie 3 produktów:

- pieczywa pszennego o obniżonej zawartości soli,

- wyrobu cukierniczego typu bułka drożdżowa o obniżonej zawartości cukru,

- wyrobu cukierniczego typu pączek o obniżonej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. oraz 1 nowego innowacyjnego w skali świata produktu - buły z ciasta drożdżowego i francuskiego z nadzieniem roślinnym (roślinne mięso).

Wartość projektu wynosi  13 472 290.86 PLN, wkład funduszy Europejskich: 6 571 849.20 PLN

 

 

 

W ramach projektu: Wdrożenie nowej technologii produkcji prozdrowotnych wyrobów piekarniczo - cukierniczych w oparciu o opatentowaną technologię uzyskaną w wyniku badań naukowych wykonanych przez Centrum Rozwoju Firm Spożywczych w Legnicy opracowaliśmy innowacyjne w skali światowej następujące produkty:

 

Chleb pszenny z obniżoną zawartością soli
Wyrób opatentowany Numer patentu 239462

W wyniku przeprowadzonych prac badawczo-rozwojowych opracowano recepturę pozwalającą zmniejszyć o 40% zawartość soli w chlebie  baltonowskim, gdzie walory smakowe nie uległy pogorszeniu, unikając jednocześnie wzrostu  procesów niepożądanych, jakim jest zwiększenie twardości chleba czy wzmożenie  czerstwienia.

Bułka drożdżowa  z obniżoną zawartością cukru
Wyrób opatentowany Numer patentu 240013


Na podstawie przeprowadzonych badań  oraz modyfikacji procesu technologicznego opracowano innowacyjną recepturę produkcji bułek drożdżowych z obniżoną zawartością cukru o 50%

Pączek z obniżoną zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych
Wyrób opatentowany Numer patentu 240014


W wyniku zastosowania innowacyjnej technologii oraz wykorzystując smażalnik do pączków nowej generacji opracowano proces produkcji pozwalający na skrócenie czasu smażenia pączków  co pozwoliło uzyskać wyrób o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych o 54%

Bułka z ciasta drożdżowego z nadzieniem roślinnym (roślinne mięso)
Wyrób opatentowany Numer patentu 241744

 

 


Oferowane  produkty  w doskonały sposób stanowią uzupełnienie asortymentu firmy w dobie coraz większego zainteresowania konsumentów wyrobami  z nadzieniem roślinnym .Nadzienia roślinne zostały przygotowane na bazie teksturowanego białka pszennego w dwóch wariantach i białka grochowego.

 

 


Bułka z ciasta francuskiego z nadzieniem roślinnym (roślinne mięso)

Produkty dostępne od 1 grudnia 2023 w sklepach firmowych

 

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014 – 2020, oś priorytetowa 3 Wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach działanie, 3.2 Wsparcie wdrożeń wyników prac B+R, poddziałanie 3.2.1 Badania na rynek.

 

 

 


PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-HANDLOWE "CYMES" ADAM OŁÓW uzyskało wsparcie z Funduszy Europejskich na projekt  nr POPW.01.04.00-20-0010/19 pn. „Audyt wzorniczy i strategia wzornicza jako element rozwoju Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowego "CYMES" Adam Ołów” objęty umową o dofinansowanie nr POPW.01.04.00-20-0010/19-00 z dnia 24.02.2020 r. w ramach Programu Operacyjnego Polska Wschodnia na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa I Przedsiębiorcza Polska Wschodnia, Działanie 1.4 Wzór na konkurencję

Celem projektu jest zwiększenie potencjału przedsiębiorstwa w zakresie umiejętnego zarządzania wzornictwem poprzez przeprowadzenie audytu wzorniczego i opracowanie strategii wzorniczej.  

Wartość projektu: 51 660,00zł
Dofinansowanie:  35 700,00 zł

jakość wyrobów

jakość wyrobów

Jakość naszych wyrobów kontrolowana jest na bieżąco. Uwagi można do nas przesyłać za pomocą formularza dostępnego na naszej stronie.

więcej →
nasze wypieki

nasze wypieki

Pieczywo przez nas oferowane jest wypiekane na bazie naturalnych składników.

więcej →
nasze sklepy

nasze sklepy

Sklepy firmowe oferują szeroki asortyment naszych wyrobów. Tam również trafiają nowości i edycje limitowane naszych wyrobów.

więcej →

© 2014 PPH CYMES Adam Ołów

Wykonanie: DRE STUDIO Agencja kreatywna
do góry